Implantologie

Există situații în care dinții absenți pot fi înlocuiți prin implanturi . Implantul este un șurub care înlocuiește rădăcină și o parte din coroană dintelui absent. Tratamentul prin implanturi presupune o inerventie chirurgicală, de aceea nu toți pacienții pot beneficia de el. Necesită o perioadă de așteptare (pentru acceptarea osoasă a implantului) de cîteva luni. Este un tratament de lux, în general însă satisfacțiile sunt mari (pacienții renunță la proteze).

DESPRE TRATAMENTUL PRIN IMPLANTURI DENTARE

Aveti unul sau mai multi dinti lipsa? Nu conteaza cind a fost scos, acum o zi sau acum citiva ani... cea mai MODERNA SI EFICIENTA solutie de tratament, adica de inlocuire a dintelui sau dintilor absenti, este IMPLANTUL DENTAR. IMPLANTUL DENTAR este un surub care inlocuieste radacina unui singur dinte absent; daca aveti lipsa mai multi dinti, atunci sunt necesare mai multe implanturi. Asa arata implantul dentar pe care il folosim.

AVANTAJELE folosirii implanturilor dentare

  • Vechea metoda de tratament consta in punti sau proteze. Amandoua aceste metode afecteaza integritatea dintilor pe care inca ii mai aveti. Avantajul principal al tratamentului prin implanturi dentare este acela ca lasa dintii vecini neatinsi. Acestia nu vor fi afectati in nici un fel !!!
  • Un alt avantaj este urmatorul: confortul obtinut cu tratamentul prin implant este superior celui oferit de diferite proteze.
  • Chiar daca nu mai aveti dinti si folositi deja o proteza de multi ani, puteti beneficia de tratamentul prin implanturi. Implanturile vor stabiliza foarte bine proteza. Aceasta va deveni aproape fixa, veti putea minca si vorbi mult mai bine !!! In unele situatii este posibil chiar sa renuntati complet la proteza.
  • Folosirea implanturilor va obliga la intretinerea unei igiene deosebit de bune. Acest lucru este deosebit de important si il vom discuta cu dumneavoastra in mod personal.

Aplicarea implanturilor dentare

Nu toti pacientii pot beneficia de tratamentul prin implante. Pentru a lamuri situatia, avem nevoie de un set de radiografii precum si de un set de analize. Recomandarea pentru acestea le veti primi personal, dupa efectuarea consultatiei.

Aplicarea implanturilor - prima sedinta de lucru efectiv.

Pentru aplicarea implantelor dentare se lucreaza intotdeauna cu anestezie. Fara anestezie, procedura este imposibil de realizat. Folosim anestezice moderne, foarte puternice,special concepute pentru medicina dentara. Pentru confortul Dumneavoastra - dar si al nostru - practicam o anestezie locala, a carei durata variaza de la citeva minute la citeva ore.

Etape:

  • Dupa anestezie, gingia se decoleaza de pe os:
  • Cu ajutorul frezelor, se prepara un canal.
  • In acest canal va fi plasat implantul. Daca sunt necesare mai multe implante se vor prepara mai multe canale:
  • Dupa ce implantul a fost plasat pe pozitie, gingia se coase (sutureaza) la loc. Firele de sutura se indeparteaza dupa 7 zile:
  • Dupa ce implantul a fost plasat pe pozitie, gingia se coase (sutureaza) la loc. Firele de sutura se indeparteaza dupa 7 zile:

Aici se termina prima sedinta de lucru. Urmeaza o perioada de vindecare pentru ca osul sa se vindece si sa fixeze foarte bine implantul. In cazul unor interventii dificile, perioada de vindecare osoasa se poate prelungi pina la 9 luni.Dupa aceasta perioada, urmeaza a doua sedinta de lucru efectiv.

In aceasta a doua sedinta, pe implantul plasat in os se adauga partea aurie a implantului, numita bont implantar.

In sedintele urmatoare vom lucra pentru dintii cu care se vor acoperi bonturile implantare: vom lua mai multe amprente, vom face diferite probe si finisaje. Lucrarea care acopera bonturile protetice este realizata intr-un laborator de tehnica dentara. Functie de complexitatea lucrarii, vom avea mai multe sedinte de lucru.

Implanturile dentare nu se pot folosi in toate situatiile

Aditia osoasa

Daca a trecut mult timp de cand ati scos dintii, osul in care vrem sa introducem implanturile dentare (suruburile de titan) si-a schimbat foarte mult forma si dimensiunile. Asa ca inainte de a putea introduce implanturile dentare, e nevoie sa refacem osul la dimensiunile initiale. Acest lucru se face prin aditie osoasa. Abia dupa ce procedura de aditie osoasa s-a soldat cu succes putem introduce implanturile dentare in os. Pentru mai multe detalii, cititi pagina de aditie osoasa.

Exista de ceva timp posibilitatea realizarii unor lucrari foarte rapide pe implanturi dentare. Daca veniti fara nici un dinte in gura dar oasele maxilare in care vrem sa introducem implanturile dentare sunt bune, intr-o saptamana puteti pleca cu toti dintii pusi pe 4(8) sau 6(12) implanturi dentare. Se folosesc pentru acest lucru implanturi dentare cu o forma speciala, coordonarea cu laboratorul de tehnica dentara trebuie sa fie foarte buna si pretul este mare. Dar si satisfactia dumneavoastra va fi pe masura pretului platit. De tinut minte este faptul ca aceasta metoda nu se poate folosi pentru toata lumea si ca este o solutie de tratament mai scumpa decat tratamentul etapizat. Discutam individual cu fiecare dintre dumneavoastra atat costurile cat si posibilitatea realizarii acestui tip de tratament in momentul consultatiei.

Una dintre cele mai frecvente intrebari care se pun in cabinet este legata de respingerea de catre corpul uman a implanturilor de titan. Ca sa transam aceasta chestiune definitiv, raspunsul meu este: NU EXISTA ASA CEVA. Implanturile de titan sunt folosite in chirurgia ortopedica de zeci de ani fara nici un fenomen de respingere. Titanul are proprietatea de a atrage spre el proteinele umane si nicidecum de a le respinge.

De ce cad totusi implanturile dentare la unii pacienti?

Exista 3 momente principale care pot determina in mod sigur esecul tratamentului

Raspunsurile sunt nenumarate dar exista 3 momente principale care pot determina in mod sigur esecul tratamentului cu implanturi dentare: doua dintre ele tin de medicul dentist si unul tine de dumneavoastra, pacientul beneficiar al tratamentului cu implanturi dentare. Medicul poate lucra prost atunci cand introduce implanturile dentare in os. In acest caz, in maxim o luna, implanturile dentare incep sa se miste si cad. Medicul mai poate lucra prost la final, atunci cand fixeaza lucrarea dentara pe implanturi. Daca ocluzia - modul in care dintii de sus calca pe cei de jos - nu este bine echilibrata, sansele unui esec al tratamentului cu implanturi dentare creste enorm. In primul an de zile apar semne care ar trebui sa mobilizeze medicul dentist spre remedierea situatiei. Daca acest lucru nu este facut, dupa o perioada variabila de timp, lucrarile incep sa aibe probleme si foarte repede dupa aceea, tratamenul poate fi considerat un esec.

Ultimul factor care cauzeaza cu siguranta esecul tratamentului cu implanturi dentare este igiena pe care trebuie sa o intretineti. Daca nu spalati dintii macar o data pe zi - seara - cu perie si pasta, daca nu folositi in mod regulat, zilnic, apa de gura, mai devreme sau mai tarziu vor aparea probleme. Acestea sunt: gingiile se inflameaza, devin rosii, sangereaza, incep sa se retraga; o data cu retractia gingiilor incepe sa se retraga si osul si implanturile dentare incep sa-si piarda din suport; o data ce implanturile dentare se misca, ele trebuiesc scoase iar tratamentul este un esec. .

Ca urmare, igiena este deosebit de importanta, obiceiul de a spala dintii si de a clati gura trebuie format macar acum, daca vreti sa aveti dinti in gura. Am auzit urmatoarea observatie: implanturile sunt din titan, dintii sunt din portelan, nici unul nu se cariaza si nu se strica, de ce sa ma mai spal?!? Raspunsul il gasiti mai sus.

Exista azi posibilitatea refacerii complete a danturii persoanelor care nu mai au nici un dinte in doar 3 zile. Pe maxilar se plaseaza 6 implanturi si in 1-2 zile, pe aceste implanturi se fixeaza o proteza provizorie cu toti dintii. Dupa 6 luni, proteza provizorie este inlocuita cu o proteza definitiva care va fi si ea fixata pe implanturi. La mandibula se procedeaza la fel, folosindu-se 4-6 implanturi. Restul procedurilor este identic ca la maxilar. Protezele provizorii sunt facute din acrilat si sunt usor ajustabile. Protezele definitive sunt metaloceramice si au un aspect fizionomic perfect.r.

//]]>