Profilaxie, igienă, albire

Profilaxie, igienă, albire

O bună igiena dentară asigură confort,mai puțin stres legat de controlul periodic la dentist și cu siguranță mai mulți bani în buzunarul dumneavoastră. E bine să vă curățați dinții după fiecare masă cu ață dentară, perie și pastă de dinți. Oricum, nu vă culcați seara fără să vă fi spălat pe dinți.

Vreti sa aveti dinti si gingii sanatoase? V-ati saturat de carii si de gingii care singereaza? ATUNCI SPALATI-VA DINTII !!!

  • Spalati-va dintii cu peria de dinti si pasta Ideal e sa va spalati dupa fiecare masa. Rezonabil ar fi sa va spalati de 2 ori pe zi : dimineata dupa ce va treziti si seara inainte de culcare. Daca va spalati dintii doar o singura data pe zi, atunci spalati-va seara inainte de culcare. Cariile se fac mai ales noaptea. Dupa ce v-ati spalat dintii nu mai mincati nimic si nu mai beti bauturi dulci si/sau acidulate. Asa cum va spalati pe fata, de exemplu, in fiecare zi... asa trebuiesc spalati si dintii.
  • Orice pasta de dinti e buna. Daca doriti o pasta mai speciala, atunci folositi SENSODYNE sau PARODONTAX. Pasta de dinti GLISTER comercializata de firma Amway e deasemenea buna dar nu o gasiti decat daca sunteti client al firmei. Am o rezerva pentru folosirea pastei COLGATE SENSITIVE. Paradoxal, destui pacienti mi-au pomenit de o sensibilitate crescuta a dintilor dupa folosirea acestei paste de dinti. Ca urmare nu o recomand.
  • Exista multe tehnici de periaj al dintilor. Nici una nu mi se pare mai buna decit alta. DURATA UNUI PERIAJ TREBUIE SA FIE DE MINIM 2 MINUTE. Nu apasati foarte tare cu peria de dinti in speranta unei curatiri mai bune: va puteti rani gingiile iar in timp, dintii se pot abraza (toci) si pot deveni sensibili.
    Exista 3 varietati de perii dentare : soft, medium si hard. In general, recomand folosirea periilor medium. Daca aveti probleme cu gingiile sau dintii sunt foarte sensibili atunci e mai buna o perie soft... si o vizita la medicul dentist !
  • Oricit de bine va spalati dintii cu perie si pasta, PERIA NU POATE INTRA INTRE DINTI. Spatiile interdentare trebuiesc curatate cu ata dentara. Imediat dupa folosirea atei dentare va veti simti gura mai curata. Se gaseste ata dentara in toate farmaciile. Personal, folosesc ata dentara Oral B, mentolata.
    Exista o varietate de ata dentara conceputa special pentru igienizarea spatiilor de sub lucrarile protetice. Acelasi tip de ata se foloseste pentru igienizarea lucrarilor protetice pe implante. Este o ata mai groasa care are un capat mai rigid, lucru care permite introducerea ei pe sub lucrari. Tehnica de lucru cu ata dentara va fi explicata in mod concret la cabinet.
  • Ordinea e urmatoarea: Intai curatati dintii cu ata dentara, apoi clatiti gura energic cu apa. Clatirea gurii nu inseamna sa scuipati apa din gura imediat. Plimbati apa prin gura si incercati sa o treceti printre dinti, exact pe acolo pe unde mai devreme ati bagat ata dentara. Energic inseamna ca atunci cind clatiti gura trebuie sa se auda un zgomot caracteristic clatirii. Apa se amesteca cu aerul din gura si realizeaza o curatare mai buna. Da, exact ca la masina aceea de spalat cu bule de aer... Abia acum puteti spala dintii cu peria si pasta de dinti. Daca spatiile dintre dinti sunt deja curate, pasta poate intra acum si printre dinti.
  • NU va sfatuiesc sa folositi scobitori sau alte dispozitive de igiena decit daca aveti spatii mari intre dinti. Pentru igienizarea spatiilor dintre dinti cea mai buna e ata dentara.
  • Vizita la medicul dentist trebuie facuta de 2 ori pe an chiar daca nu aveti nici o problema dentara. E mai usor si MULT MAI IEFTIN sa preveniti decit sa asteptati ca problemele sa apara..
//]]>